søndag den 3. juli 2011

Den store favorit - og de andre

Andy Schleck vinder Tour de France 2011. Det mente jeg også før første etape, men det er indlysende, at Alberto Contadors uheld og tidstab har øget den luxembourgske rytters muligheder massivt for at blive første mand fra det lille land i midten af Europa til at vinde Tour de France, siden Charly Gaul i 1958 var den bedste.
Når det er Schleck og ikke Contador, jeg peger på, skyldes det en række faktorer:
- Andy Schleck er i år i spidsen for et hold, der besidder endnu bedre kvaliteter end hans hold Saxo Bank i fjor
- Schleck er bedre forberedt i år end i fjor
- Ruten tilgodeser ham, idet der kun er en enkelt tidskørsel, og den er blot på 42,5 kilometer, ligger til allersidst og vil formentlig ikke få afgørende indflydelse på klassementet:

Profil de l'étape

Grenoble Grenoble - 42.5 km
 
Det kræver måske en lille uddybning...
Team Leopard-Trek opstod jo som plan umiddelbart før Tour de France 2010, og blandt andet Bjarne Riis har i sin selvbiografi beskrevet de følelser, der rumsterede både hos ham selv og i truppen omkring holdet af den årsag. Midt under Tour de France var han vidne til, at stort set alle hans stjerner meddelte, at de ville forlade Team Saxo Bank efter sæsonen, og det har naturligvis haft en negativ effekt for resultatet af 2010 - som Contador jo vandt med blot 39 sekunders forspring og blandt andet nød godt af, at Andy Schleck tabte kæden. 
 
 
I 2011 har Andy Schleck lært af den episode. Han har i adskillige interviews og udtalelser været omkring forløbet og har sagt, at han lærer sig selv at være mindre rar. Og måske var 1. etape også i dén henseende et indblik i en ny virkelighed: Andy Schleck og Leopard-drengene ventede jo ikke på Contador efter styrtet...
Der er næppe heller tvivl om, at for Leopard-Trek er Tour de France det mål, de har forberedt sig på. Det luxembourgske hold, finansieret af rigmanden Flavio Becca, er jo også stiftet som en reaktion på, at hos Bjarne Riis kunne man ikke lave en Tour-vinder ud af Andy Schleck - det er opgaven for Kim Andersen, som bredt anerkendes som en af feltets bedste sportsdirektører, og som har et unikt forhold til familien Schleck.
Rutens beskaffenhed er en hjælp for Andy Schleck, der endnu ikke har bevist, at han er blevet fantastisk stærk i enkeltstarten. Her er hans største debet i forhold til Alberto Contador, som til gengæld ikke synes at være stærkere på bjergene end Schleck - hvorfor denne må betegnes som favoritten.
 
Læg dertil, at Alberto Contador godt nok kom til Tour de France med en unik historie: De seneste 6 Grand Tours, som han er stillet op i, har han vundet; men jeg har en fornemmelse af, at Giro d'Italia var for hård kost for den klejne spanier, og at sejren her har kostet ham for meget i det lange løb, som Tour de France er. Og jeg vil tro, at han bliver presset til det yderste på et hold, hvor han måske ikke helt er faldet til endnu efter de mange sæsoner i den trygge havn hos Astana.
Ingen kan vide, hvordan Contador reagerer i løbet af juli måned på strabadserne. Han har før gennemført Tour de France uden at vinde den, men det var vel at mærke, inden han havde prøvet at vinde løbet - som tredobbelt vinder kunne det godt tænkes, at han smider håndklædet i ringen, hvis han undervejs kan se, at han ikke kan matche Schleck Inc..
 
Der er masser af grund til at tro på et vildt løb i år. Uanset om disse overvejelser bliver til virkelighed, eller det går stik modsat, så vil der være masser af udfordrere til de to duellanter.
Disse udfordrere har jeg tænkt at vende tilbage til på et senere tidspunkt. Det er nok gået op for eventuelle læsere af disse linjer, at jeg har et godt øje til Janez Brajkovic fra Radioshack, men han er slet ikke den eneste outsider i år. Når jeg har så stor tillid til ham, skyldes det dels, at han er en fremragende enkeltstartsrytter, og at han har bevist, hvordan man slår Contador i et etapeløb. Det skete nemlig i fjor i Critérium Dauphinée, som det ses her:
 
 
God fornøjelse med dagens holdtidskørsel. Meld endelig ind med kommentarer, og spred gerne budskabet om bloggen, hvis du kan lide den...

2 kommentarer:

  1. God analyse. Tror også på Schleck. Contador må være slidt efter en hård giro og så er han på et hold hvor flere vel i bund og grund ikke kan lide ham. Endelig må det tynge lidt stadig at have en dopingsag i baghovedet.
    Hvordan forholder du dig til Bradley Wiggins? Synes han virker lovende og bliver spået som en stærkboutsider. Men han mangler vel lidt at træde rigtigt igennem?

    SvarSlet
  2. Interessant læsning. Jeg ved nu ikke, hvor tryg havnen var hos Astana for Contador - i særdeleshed i de seneste to sæsoner.
    Udover Contador og Schleck er jeg ikke uenig i, at Brajkovic i høj grad er værd at holde øje med. Så har jeg også lidt personlig sympati for og fidus til Cadel Evans.

    SvarSlet