fredag den 1. juli 2011

På magasin-markedet, del I

Veloplagt bevægede jeg mig ind i aviskiosken på Københavns Hovedbanegård. Uagtet det sted i dag går under navnet 7-Eleven og dermed også bringer associationer til et nu hedengangent superhold var målet at hente nogle af de her op til Tour-starten udkomne Tour-magasiner, og det lykkedes.
Suppleret med, hvad der allerede var landet på matrikelen i løbet af juni måned, nåede høsten op på seks i alt. Det ser sådan her ud:

Der er 3 danske: Ekstra Bladets 'Din komplette guide 2011', B.T.'s og TV2Sportens 'Det officielle Tour de France Magasin', samt 'Tour de France 2011' fra Tipsbladet.
Dertil 2 engelske: Procyclings Tour-temanummer (153), og CycleSport Magazines tilsvarende 'Essential Race Guide'.
Yderligere det tyske 'Tour Spezial's særlige guide.

Uden at ville give karakterer har jeg gennemløbet de enkelte magasiner og forsøger nedenfor at angive stærke og svage sider, og til slut et par sammenfattende observationer...



Tour-Spezial
Det tyske magasin henvender sig i første række til motionscyklister (og praler i øvrigt med at være det største af sin art i Europa); det skinner også igennem i Tour-tillægget, at der mere er fokus på de strabadser, rytterne skal igennem, end på, hvilke ryttere, der er tale om.
Godt nok er der en kort gennemgang af favoritterne, hvor Alberto Contador tillægges de største individuelle egenskaber, mens hans hold Team Saxo Bank-Sungard ikke anses for at være på højde med Leopard-Trek og Team Radioshack.
Men hovedartiklen i det 68 sider (tyskskrevne, i øvrigt) tillæg handler om Galibier, og så er der en fyldig gennemgang af de videnskabelige aspekter ved vindmodstand, når man som rytter ligger i et felt, bestiger et bjerg eller kører i et sving. Læg dertil et interview med den tidligere dobbelte l'Alpe d'Huez-vinder Peter Winnen fra Holland, og vi er fremme ved etape- og mandskabsoversigterne.
Styrke: Tager ikke parti for et enkelt hold eller rytter, og har en række ret utraditionelle tilgange til Tour-mytologien
Svaghed: Fanger ikke tilhængerne og er hurtigt glemt i stabelen af magasiner
Citat: "Med EPO kom oprustningen, for nu at bruge et udtryk fra Den Kolde Krig. Den, der ikke kunne være med i rustningskapløbet, havde tabt. Da stoppede jeg min karriere." (Peter Winnen)


Tipsbladet
Ligger der et signal om identitetsforvirring i, at dette magasin, der vist er det længst udkommende på dansk, for en gangs skyld ikke har et forside-foto med én person, men et i øvrigt rigtig stærkt gruppefoto, taget med slør og fedt på linsen for at forstærke det mytologiske indtryk?
Det kunne også være, at magasinet ikke ønsker at støde de givetvis mange danske fans og potentielle købere fra sig, der holder med 'det danske' hold Leopard-Trek og de hidtil 'danske' brødre Schleck?
Denne opfattelse af, at der ikke er et klart signal, går igen i magasinet. Med en bredriflet fløjlsbøsse skyder reporterne på højt og lavt, der har med Tour'en at gøre, og meget af det er en gedigen fornøjelse at læse. Historien får sit, mytologien også en del, og der er gode interviews med de personer og ryttere, der - set fra en dansk synsvinkel - er nøglefigurer i de kommende ugers epos.
Særdeles stærkt står åbningshistorien med Bjarne Riis. En tabloid-redaktør havde formentlig knaldet godt og grundigt til et fantastisk billede af Riis under vand, men i dette magasin er det ordene, der tæller.
Dermed er der masser af læsestof til juli måned - også hvis der skulle komme en regnvejrsdag eller en sprinter-etape for meget undervejs.
Magasinets største favorit er dog Alberto Contador, skarpt fulgt af Andy Schleck; bemærkelsesværdigt, at Radioshack end ikke har en enkelt kandidat blandt bladets foretrukne 6 ryttere, men sådan er vi jo alle så kloge.
Styrke: Det er med fornemmelsen af at have fået rigtig meget for pengene (79,-), at man igen og igen giver sig i kast med magasinet. Rutinerede kræfter har skrevet, og de er på hjemmebane. Det samme gælder i øvrigt Brian Holm, der munter som altid giver etape-forudsigelserne lidt kant på den sidste del af de 100 sider
Svaghed: Det er et magasin for ord-mennesker, og sat op uden den store kreativitet virker det en smule yester-year. Og for nogle vil inside-historierne fra medie-bilerne måske virke lige lovlig fyldige
Citat: "Et eller andet sted kan vi godt mærke, at der er kommet lidt mere sydlandsk ind over. Der er fler, der ikke er så godetil engelsk. Det betyder, at der bliver talt en underlig blanding af alt muligt, og det gør jo tingene en anelse mere besværlige" (Chris Anker Sørensen)


ProCycling Magazine
Det klart lækreste af alle Tour-magasinerne. Det er placeret i en solid pap-kassette, der til overflod er forsynet med guldtryk og relief, og når man trækker magasinet ud, følges det af magasinets egentlige Tour-tillæg, der indeholder gennemgang af ruten dag for dag, en fortegnelse over holdene samt en forholdsvis kølig oversigt over favoritterne.
Selve magasinet er sprængfyldt med Tour-stof, og det er her, lækkerierne for alvor tager fat. I forhold til de danske magasiner er der her ikke nogen særlig Riis-bias, og Contador bliver flere steder fremhævet som en måske-deltager, der i øvrigt ikke er den tårnhøje favorit - dette faktum skyldes dels den lange produktionstid parret med usikkerheden om spanierens bøf-/CAS-sag.
Der er fokus på stjernerne, og magasinet spørger (med rette?) hvem der kan tage kampen op mod brødrene Schleck? Det er luxembourgerne, der - også i kraft af et drønstærkt hold - er dette magasins favoritter.
Styrke: Lækkert layout, overskuelige længder på fokus-historierne om de store favoritter og de mange outsidere og nøglepersoner, og så er der også en masse for nørderne med beretninger fra fortidens løb.
Svaghed: Er ikke helt up-to-date på grund af formentlig tidlig deadline på udgaven; i holdfortegnelserne er det løst ved at nævne stort set hele truppen fra hvert enkelt hold, og det bliver dermed noget uoverskueligt
Citat: "Da dette er min sidste Tour, vil jeg gerne vinde en fin etape og bære den gule trøje. Maillot Jaune er min sidste drøm, for mit land, for mine børn, for mig" (Alexandre Vinokourov)

Mere følger...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar